Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

13 Soal Tentang Imunisasi + Kunci Jawaban

Latihan Soal PG Bab Imunisasi

1. Apa yang harus dilakukan jika seseorang melewatkan jadwal imunisasi?
A. Tidak apa-apa, bisa diabaikan
B. Konsultasi dengan dokter untuk menentukan tindakan yang tepat
C. Meninggalkan imunisasi itu saja
D. Memberikan dosis ganda pada kunjungan berikutnya

Jawaban: 
B. Konsultasi dengan dokter untuk menentukan tindakan yang tepat


2. Pernyataan yang manakah adalah benar tentang sistem keimunan?
A. Individu-individu yang obes mempunyai fungsi keimunan yang normal
B. Pengambilan gula yang tinggi memperbaiki fungsi sistem keimunan
C. Pendedahan kepada asap rokok tidak menjejaskan sistem keimunan
D. Pendedahan kepada racun perosak menghalang fungsi sistem keimunan

Jawaban:
D. Pendedahan kepada racun perosak menghalang fungsi sistem keimunan


3. Apakah kepentingan keimunan pasif semula jadi kepada bayi?
A. Ia memberikan keimunan yang berkekalan
B. Ia membekalkan keimunan kepada bayi untuk beberapa bulan pertama
C. Ia membekalkan keimunan kepada bayi selepas bayi itu diberikan vaksin
D. Ia membantu bayi menghasilkan antibodi sebaik sahaja selepas lahir

Jawaban:
B. Ia membekalkan keimunan kepada bayi untuk beberapa bulan pertama


4. Manakah antara berikut adalah keimunan aktif buatan.
A. Terhasil selepas seseorang sembuh daripada serangan penyakit
B. Terhasil apabila vaksin yang mengandungi patogen mati atau lemah dimasukkan ke dalam badan
C. Keimunan adalah sementara

Jawaban:
B. Terhasil apabila vaksin yang mengandungi patogen mati atau lemah dimasukkan ke dalam badan


5. Berapa suhu normal chol chain atau penyimpanan vaksin di puskesmas...
A. 3-8 celcius
B. 2-8 celcius
C. 4-8 celcius
D. 5-8 celcius

Jawaban:
B. 2-8 celcius


6. Seorang kanak-kanak telah diserang sejenis penyakit akibat jangkitan patogen. Badannya telah menghasilkan antibodi dengan sendiri. Apakah jenis keimunan yang diperoleh kanak-kanak tersebut?
A. Keimunan aktif semula jadi
B. Keimunan aktif buatan
C. Keimunan pasif semula jadi
D. Keimunan pasif buatan

Jawaban:
A. Keimunan aktif semula jadi


7. Antara punca sistem keimunan menjadi lemah ialah ....
A. beriadah dan menghirup udara segar
B. pengambilan gula secara berlebihan
C. mendapat rehat dan tidur yang mencukupi

Jawaban:
B. pengambilan gula secara berlebihan


8. Imunisasi apa yang melibatkan pemberian vaksin untuk melindungi terhadap virus hepatitis?
A. DPT
B. TT (Tetanus Toxoid)
C. Hepatitis A dan B
D. Polio

Jawaban: 
C. Hepatitis A dan B


9. Apa yang dimaksud dengan vaksinasi booster?
A. Vaksin yang memberikan efek langsung setelah pemberian pertama
B. Vaksin yang diberikan untuk meningkatkan kekebalan yang sudah ada
C. Vaksin yang hanya diberikan pada anak-anak
D. Vaksin yang hanya diperlukan saat musim flu

Jawaban: 
B. Vaksin yang diberikan untuk meningkatkan kekebalan yang sudah ada


10. Imunisasi apa yang diberikan pada bayi agar terhindar dari penyakit yang dapat menyebabkan gangguan pernapasan dan batuk parah?
A. DPT
B. Hepatitis B
C. Influenza
D. BCG

Jawaban: 
A. DPT


11. Apa yang perlu diperhatikan setelah memberikan vaksin kepada anak?
A. Tidak perlu melakukan pemantauan
B. Memberikan obat penurun demam tanpa konsultasi dokter
C. Memantau reaksi tubuh anak dan memberikan minuman hangat
D. Memberikan makanan berat segera setelah vaksinasi

Jawaban: 
C. Memantau reaksi tubuh anak dan memberikan minuman hangat


12. Antara berikut, yang manakah adalah ciri keimunan aktif semula jadi?
A. Bayi mendapat keimunan ini melalui susu ibunya
B. Ia memberikan keimunan untuk jangka masa yang pendek
C. Ia diperoleh melalui antiserum
D. Ia berlaku apabila seseorang pulih daripada jangkitan

Jawaban:
D. Ia berlaku apabila seseorang pulih daripada jangkitan


13. Apakah jenis keimunan yang diperoleh apabila seseorang diberikan pemvaksinan?
A. Keimunan aktif buatan
B. Keimunan pasif buatan
C. Keimunan pasif semula jadi
D. Keimunan aktif semula jadi

Jawaban:
A. Keimunan aktif buatan